Παγκράτιο

App Πολεμικών Τεχνών

Το Παγκράτιο είναι μία πολεμική που προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα όπου ήταν και Ολυμπιακό άθλημα από την 33η Ολυμπιάδα (648 π.χ.) και μετά. Το όνομα Παγκράτιο είναι σύνθετο από τις λέξεις “παν” και “κρατείν” που σημαίνει “απόλυτη κυριαρχία.”

Το Παγκράτιο είναι συνδυασμός πάλης, πυγμαχίας και λαβών στις κλειδώσεις του σώματος. Το άθλημα χωρίζεται σε Άνω και Κάτω Παγκράτιο. Στο Άνω Παγκράτιο, οι αθλητές ανταλλάσουν όρθιοι χτυπήματα με διάφορα μέρη του σώματός τους (χέρια, πόδια, γόνατα, αγκώνες, ακόμη και το κεφάλι) στην προσπάθειά τους να ρίξουν τον αντίπαλο στο έδαφος. Όταν ο ένας αντίπαλος είναι στο έδαφος, ο αγώνας συνεχίζεται σαν Κάτω Παγκράτιο. Ο αγώνας τελειώνει όταν ο ένας αντίπαλος δηλώσει υποταγή με την ανάταση του χεριού του.

Το παγκράτιο συνδυάζει ρυθμό και ενέργεια και απαιτεί μεγάλη αυτοσυγκέντρωση. Για να ασχοληθεί κάποιος με το παγκράτιο, χρειάζεται να έχει καλή σωματική υγεία και φυσική κατάσταση, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ο ασκούμενος στο παγκράτιο μαθαίνει στη βασική εκπαίδευση τις τεχνικές της αυτοάμυνας (τεχνικές με γροθιές και λακτίσματα, ρίψεις και ακινητοποιήσεις) ενώ παράλληλα διδάσκεται την παιδεία, τον πολιτισμό και τις ηθικές αρχές της Αρχαίας Ελλάδας. Αντί για ζώνες, το επίπεδο των ικανοτήτων του αθλουμενου στο Παγκράτιο δηλώνεται με πέντε τάξεις (1η, 2η, 3η, 4η και 5η).

Το Παγκράτιο έχει μεγάλη απήχηση στην Ελλάδα. Ήδη, τα σωματεία του ξεπέρασαν αυτά της πάλης και της πυγμαχίας. Οι ασχολούμενοι με το άθλημα, με οποιαδήποτε μορφή του, είναι περισσότεροι από 6.000 και σχεδόν το 40% είναι γυναίκες.

Στην Ακαδημία Πολεμικών Τεχνών Μέγας Αλέξανδρος του gym Universal Studios, στα Γιαννιτσά, λειτουργούν τμήματα διδασκαλίας Παγκρατίου για μικρούς (5 έως 11 ετών) και μεγάλους (άνω των 11 ετών). Επίσης, παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα Παγκρατίου κατόπιν ραντεβού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μαθήματα Παγκρατίου, επικοινώνησε σήμερα με το Martial Arts Academy του γυμναστηρίου Universal Studios στα Γιαννιτσά.

Για να ενημερωθείς σχετικά με το ισχύον πρόγραμμα των Πολεμικών Τεχνών του γυμναστηρίου μας, κλίκαρε εδώ.

Διάλεξε ένα δώρο γνωριμίας και έλα να το απολαύσεις στο UNIVERSAL STUDIOS! Κλίκαρε τους παρακάτω συνδέσμους για να μάθεις περισσότερα σχετικά με τα Insider Apps του γυμναστηρίου μας: